tisdag 30 september 2014

Hur ska man placera pengar?

Om du ska placera pengar till hösten 2014 så gäller det att tänka efter först. Vi har en rekordlåg reporänta som gör att allt fler på börsen jagar avkastning. Fler tar en högre risk eftersom sparkonton inte ger särskilt mycket (de konton med insättningsgaranti). Eftersom riksbankerna i både USA och Europa har stimulerat ekonomi med att köpa värdepapper och tryckt nya pengar, har man blåst upp priserna på aktier och obligationer.

Priset på aktier har gått upp trots låg BNP

Många länders reala ekonomi har inte förbättrats utan snarare blivit sämre. Trots det har priset på aktier gått upp tillsammans med andra placeringstillgångar såsom fastigheter och obligationer. Guld är den enda placeringen som har gått dåligt senaste åren. Därför ska du i höst fundera på om det är lägligt att köpa aktier. Det finns såklart aktier som inte har gått upp i pris lika mycket som andra, men då måste man fråga sig vad det beror på? Och vad kommer hända med företaget om det blir en ekonomisk kris likt den 2008?

Om du inte är säker på att marknaden kommer utvecklas positivt närmaste året så kan du placera pengar i sparkonton till en hög sparränta. Oftast kan det visa sig klokt, då det inte är fel med kontanter som är rörliga i tider av oro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar